Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Elintarviketalouden laatutietojärjestelmän kehittämisselvitys

QR-koodi
Finna-arvio

Elintarviketalouden laatutietojärjestelmän kehittämisselvitys

Elintarviketalouden laatutietojärjestelmän (ELATI) kehittäminen on keskeinen Suomen elintarviketalouden laatustrategian toteuttamiseen liittyvä eri toimijoiden laajaalainen yhteishanke. Maa- ja metsätalousministeriö on aloittanut kehittämisselvityksen esitutkimuksella. Tässä esitutkimuksessa on kuvattu ja arvioitu Suomen elintarviketalouden toimijoiden (alkutuotanto, teollisuus, kauppa, viranomaiset sekä tutkimus- ja tarkastusyksiköt) nykyiset laatutiedot, laatujärjestelmät sekä niissä sovellettavat ratkaisut ja niitä koskevat kehittämissuunnitelmat.

Elintarviketalouden laatutietojärjestelmä (ELATI-hanke) pyrkii keskitetysti luomaan mahdollisuudet elintarvikkeiden laatua koskevien tietojen hyväksikäytölle. Järjestelmän päämääränä on kehittää elintarvikealan kilpailukykyä ja tuoda lisäarvoa kaikille elintarviketalouden toimijoille. Elintarvike alalla on käytössä useita tietojärjestelmiä, joita joudutaan kehittämään tulevaisuuden tiedonvälityksen uusien haasteiden täyttämiseksi. Toisaalta joiltakin valvonnan ja tutkimuksen osa-alueilta puuttuvat tietojärjestelmät ja suunnitelmat. Nykyisten tietojärjestelmien kehittämisen ja yhteensovittaminen on tärkeää myös päällekkäisen toiminnan ehkäisemiseksi. Teknisessä selvityksessä on päädytty keskitettyyn väyläratkaisuun, jossa järjestelmän tiedot kootaan ja välitetään ELATIn avulla koordinoidusti käyttämällä standardoitua liittymärajapintaa, joka toteuttaa liikennöinnin internetin välityksellä.

Esiselvityksen perusteella tietojärjestelmän keskitettyä kehittämistä ja koordinointia on syytä jatkaa. Tietoteknisistä ratkaisuista olisi tehtävä päätös ja varattava määrärahoja keskitetyn väyläratkaisun toteuttamiseen. ELATIn osajärjestelmien suunnittelu ja kehittäminen olisi pikaisesti käynnistettävä etenkin elintarvikevalvonnan ja omavalvonnan osa-alueilla. Järjestelmän kokonaiskustannuksia arvioitaessa olisi otettava huomioon teknisen toteuttamisen lisäksi osajärjestelmien suunnittelusta aiheutuvat kustannukset sekä arvioitava kansallisesta keskitetystä laatutietojärjestelmästä saatava kokonaishyöty.

Tallennettuna: