Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Nuorten työpajatoiminnan vakinaistaminen : Nuorten työpajatyöryhmän esitys

QR-koodi
Finna-arvio

Nuorten työpajatoiminnan vakinaistaminen : Nuorten työpajatyöryhmän esitys

Nuorten työpajatoimintaa on ollut Suomessa yli kolmekymmentä vuotta, jona aikana siinä on tapahtunut muutoksia niin yhteistyöverkostoissa kuin kohderyhmissä ja toiminnan sisällöissä. Suomen EU-jäsenyyden myötä käytettävissä olevat rakennerahastovarat sekä 1990-luvun lama vauhdittivat nuorten työpajatoiminnan kehittymistä nykyiseen muotoonsa. Nyt se on laaja-alaista yli sektorirajojen ulottuvaa toimintaa, joka parhaimmillaan kattaa myös sektoreiden väliin jäävät alueet. Työpajatoiminta hyödyntää kunkin sektorin, nuoriso-, opetus-, sosiaali- ja työhallinnon toimialojen erityisosaamista yhdistellen niitä uudella tavalla asiakkaan parhaaksi.

Nuorten työpajatoiminnan painopiste on siirtynyt työkokemusta antavasta toiminnasta valmentavaan toimintaan, jossa sosiaalinen vahvistaminen, arjenhallintataitojen tukeminen sekä koulutukseen ja työelämään ohjaaminen ja niissä tarvittavien valmiuksien tukeminen kuvaavat nykyistä toimintaa. Tätä muutosta kuvaa mm. se, että työpajaohjaajan nimike on muuttumassa työpajavalmentajaksi.

Nuorten työpajatoiminta on pitkään ollut projektivaroin tuettu. Pääministeri Matti Vanhasen hallitusohjelmassa työpajatoiminta esitetään vakinaistettavaksi. Tämä työ on myös osa hallituksen työllisyyspolitiikkaohjelmaa.

Nuorten työpajatyöryhmä on tehnyt vakinaistamisehdotuksen, joka perustuu niihin hyviin käytäntöihin, joita vuosien kehittämistyössä on syntynyt. Vakinaistamalla yhtenäinen rahoitusmalli työpajatoiminnalle ohjataan sen tulevan kehityksen suuntaa. Työryhmä on päätynyt ehdottamaan rahoitusmallia, joka vahvistaa työpajatoiminnan palveluntuottaja-statusta. Rahoitusmallin etuja ovat mm. se, että se voidaan ottaa käyttöön välittömästi ja se turvaa moniammatillisen, yli sektorirajojen tehtävän työmuodon sekä mahdollistaa joustavan ja paikalliset olosuhteet ja tarpeet huomioon ottavan toiminnan. Sen lisäksi rahoitusmalli antaa mahdollisuuden valtiolliseen ohjaukseen mm. nuorisotyön harkinnanvaraisen tuen kautta.

Koska työryhmä pitää tärkeänä, että työpajatoiminta säilyttää moniammatillisen työmuotonsa sekä toimii useita sektoreita yhdistävänä toimintana, niin muut ehdotukset tukevat näitä tavoitteita.

Tallennettuna: