Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Opetusministeriön, Opetushallituksen ja lääninhallitusten tehtäväjaon kehittäminen

QR-koodi

Opetusministeriön, Opetushallituksen ja lääninhallitusten tehtäväjaon kehittäminen

Työryhmän tehtävänä on ollut opetusministeriön, Opetushallituksen ja lääninhallitusten tehtäväjaon kehittämiseksi 1. tehdä ehdotukset eräiden opetusministeriön koulutus- ja tiedepolitiikan osaston, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston ja ministeriön erillisten yksiköiden operatiivisten tehtävien järjestämisestä; 2. selvittää tehtävien järjestämisen vaikutukset opetushallinnon organisaatioon sekä opetushallituksen ja lääninhallitusten työnjakoon; sekä 3. valmistella tarvittavat muutokset säädöksiin, henkilöstö- ja muihin resursseihin sekä yhteistyöjärjestelyihin.

Työryhmä toteaa, että valtaosa päätöksenteosta ja tehtävistä, jotka Opetusministeriöstä on ollut mahdollista delegoida, on jo delegoitu. Opetusministeriöstä on siirretty viime vuosina runsaasti toimeenpanotehtäviä ja päätöksentekoa ministeriön toimialaan kuuluville koulutuksen järjestäjille, virastoille, laitoksille, järjestöille, yksityisoikeudellisille yhteisöille ja asiantuntijaelimille.

Työryhmä katsoo, että nykyinen valtionosuusasioiden työnjako on toimiva eikä esitä siihen muutoksia.

Työryhmä esittää delegoitavaksi valtionavustuspäätökset, jotka koskevat saamen kielen ja saamenkielistä kunnallista perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta, eräiden teosten laadinta- ja hankintamenoja, tieteen tukemisesta aiheutuvia eräitä menoja, yhteispohjoismaista kirjastoautotoimintaa, tietoyhteiskuntaohjelmaan liittyviä valtionavustuksia museoille, sekä kulttuuriperinteen tallentamista ja tutkimista.

Työryhmä esittää oppilaitosten, kirjastojen ja liikuntatoimen perustamishankkeita sekä muita toimitiloja ja varustamista koskevien asioiden siirtämistä pääosin lääninhallituksiin. Liikuntapaikkojen ja koulutuskeskusten kehittämis- ym. tehtävien resurssit esitetään arvioitavaksi myöhemmässä vaiheessa.

Työryhmä esittää, että EU-rakennerahastohankkeiden valmistelu- ja päätöksentekomenettelyyn ei tehdä nykyisellä ohjelmakaudella muutoksia. Opetusministeriössä tehtävien hankepäätösten mahdollista delegointia tarkastellaan ohjelmakauden vaihtuessa. Lähialuehankkeiden ja Interreg-hankkeiden koordinoinnista esitetään, että arvioidaan lähialuetoiminnan vaikuttavuutta ennen nykyisen ohjelmakauden päättymistä. Lisätään tiedon vaihtoa ja yhteistyötä opetusministeriön, Opetushallituksen ja lääninhallitusten kanssa, suositaan laajakestoisia ja -kantoisia kehittämishankkeita, tehostetaan yhteistyötä naapuruusohjelmien ja -hankkeiden suunnittelussa ja toteuttamisessa sekä hyödynnetään Agenda 2007 rakennerahastojen valmistelutyöryhmää toimintojen valmistelussa.

Työryhmä esittää eräitä tietohallinnan ja tietotuotannon toimintaa tehostavia ja toiminnan avoimuutta lisääviä kehittämistoimenpiteitä.

Työryhmä ehdottaa, että erivapauden myöntämistä koskevat säännökset kumotaan perusopetuslaista (628/1998), lukiolaista (629/1998) ja taiteen perusopetuksesta annetusta laista (633/1998). Kelpoisuutta ja erivapauksia koskevat kysymykset ammatillisen koulutuksen, aikuiskoulutuksen sekä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan alueilla eivät ole delegoimalla hoidettavissa. Työryhmä ehdottaa, että Korkeakoulujen arviointineuvoston ja Koulutuksen arviointineuvoston yhteistyötä tiivistetään asettamalla neuvostoille yhteinen sihteeristö vuoden 2008 alusta. Uudistus edellyttää, että arvioinnin järjestämisestä koulutuksen kaikilla tasoilla säädetään yhteinen lainsäädäntö. Työryhmä katsoo, että Comenius-hankkeiden kansallisen tuen vuotuisesta tasosta tulee sopia etukäteen tulosneuvotteluissa opetusministeriön kanssa. CIMOn ja Opetushallituksen yhteistyötä tulee lisätä erityisesti Leonardo da Vinci - ohjelman ja Opetushallituksen ammatillisen koulutuksen kansainvälistymistoimintojen välillä. Työryhmä ehdottaa, että ennen koulutustoimikuntien toimikauden päättymistä 2007 arvioidaan koulutuksen ja työelämän vuorovaikutuksen organisointi. Arviointitulosten pohjalta tehdään tarvittavat toimenpiteet koulutustoimikuntajärjestelmän uudistamiseksi.

Tallennettuna: