Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Kehittämisryhmä 2006:n muistio

QR-koodi
Finna-arvio

Kehittämisryhmä 2006:n muistio

Opetusministeriö asetti 5.10.2005 työryhmän arvioimaan mitä vaikutuksia valtioneuvoston asettamilla tuottavuuden, yhteiskunnallisen vaikuttavuuden, strategisen henkilöstösuunnittelun sekä kokonaistuloksellisuuden tavoitteilla on opetusministeriön tulevaan toimintaan sekä suunnittelu- ja seurantajärjestelmiin. Lisäksi työryhmän tuli tehdä ehdotus ministeriön kokonaisstrategian sekä erilaisten toimintastrategioiden kehittämiseksi sekä määritellä opetusministeriön ydintehtävät ja niiden tarkoituksenmukainen hoitaminen. Työryhmän työ toteutettiin mm. kartoittamalla osastojen ja yksiköiden käsityksiä opetusministeriön toimintaympäristöstä, ydintehtävistä, strategiatyöstä ja toimintatavoista.

Työryhmä katsoo, että ministeriön ydintehtäviä ovat poliittisen päätöksenteon valmistelu, toimialan ohjaus ja kehittäminen sekä ministeriön sisäisen hallinnon tehtävät. Nämä ydintehtävät muodostavat pohjan ministeriön kaikelle toiminnalle.

Työryhmä esittää, että poliittisen päätöksenteon valmistelun kehittämiseksi strategisen valmistelun prosessi uudistetaan. Strategioiden määrittely ja hierarkiat esitetään yhdenmukaistettavaksi. Yleisstrategian uudistaminen käynnistettäisiin syksyllä 2006. EU-lainsäädäntöön liittyvää juridista osaamista vahvistettaisiin. Toiminnan ja talouden suunnittelu- ja seurantaprosesseja kehitettäisiin edelleen mm. TTS:n laadintaprosessia keventämällä ja seurantajärjestelmää uudistamalla. Riskienhallintaa kehitettäisiin systemaattiseksi prosessiksi. Lisäksi käynnistettäisiin systemaattinen laadunvarmistustyö.

Ministeriön toimialan ohjauksessa valtion ohjausta vahvistettaisiin. Strategista näkökulmaa vahvistettaisiin edelleen. Tietotuotanto ja sektoritutkimus kytkettäisiin tiiviimmin toimialan ohjauksen välineeksi. Yksittäisten kansalaisten neuvonta- ja ohjaustyö ohjattaisiin mahdollisuuksien mukaan toimialan virastoille ja laitoksille. Harkinnanvaraisista avustuksista, joilla ei ole ohjauksellista merkitystä sekä yksityisille henkilöille suunnatuista avustuksista pääosin luovuttaisiin tai ne siirrettäisiin hallinnonalan virastoille ja laitoksille. Ministeriön ohjausotetta rakennerahastotoiminnassa vahvistettaisiin. Yksittäisten hankepäätösten valmistelusta ministeriössä luovuttaisiin uuden ohjelmakauden alkaessa.

Sisäisen hallinnon tehtävien osalta tieto- ja viestintätekniikkaa hyödynnettäisiin nykyistä tehokkaammin mm. valtionavustusten ja harkinnanvaraisten avustusten valmistelussa. Opetusministeriössä otettaisiin käyttöön virkakortti. Valvomotoiminnot ulkoistettaisiin ja selvitettäisiin puhelinvaihteen ulkoistamisen mahdollisuudet. Hankinta-asioiden juridista osaamista vahvistettaisiin, toimintaa keskitettäisiin ja siirryttäisiin entistä enemmän puitesopimusjärjestelyihin.

Henkilöstöasioiden osalta henkilöstöstrategia uudistettaisiin ja siirryttäisiin strategiseen henkilöstösuunnitteluun. Henkilöstöasioiden hoitoa ja työnjakoa täsmennettäisiin eräiltä osin. Henkilöstöasioiden käsittelyä tuettaisiin sähköisesti ja päätöksentekoprosessia yksinkertaistettaisiin. Työryhmä esittää myös suunnitelman henkilöstömäärän vähentämiseksi vuosina 2007–2011.

Toimintatapoja ministeriössä esitetään kehitettäväksi. Yhteistyötä lisättäisiin mm. verkostomaisella työskentelyllä. Työryhmäkäytännöt uudistettaisiin. Esittelijän vastuuta mm. lausuntoasioissa, eduskuntakysymyksissä, kanteluasioissa ja muissa kirjallisissa tiedusteluissa vahvistettaisiin. Johtamiseen kiinnitettäisiin huomiota mm. johtajien tehtäviä priorisoimalla siten, että henkilöstöjohtamiselle jää riittävästi resursseja. Johtoryhmien asemaa ja työnjakoa täsmennettäisiin.

Ministeriön organisaatiota esitetään uudistettavaksi koulutus- ja tiedepolitiikan osastolla siten, että yliopistoyksikkö ja ammattikorkeakouluyksikkö sekä yleissivistävän koulutuksen yksikkö ja ammatillisen koulutuksen yksikkö yhdistettäisiin. Aikuiskoulutus ja tiedepolitiikan yksiköiden yhteistyötä muiden yksiköiden kanssa esitetään vahvistettavaksi. Muita ministeriön organisaatiorakenteeseen liittyviä uudistusesityksiä ei esitetä.

Tallennettuna: