Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Lukiokoulutuksen suullisen kielitaidon arviointityöryhmän muistio

QR-koodi

Lukiokoulutuksen suullisen kielitaidon arviointityöryhmän muistio

Työryhmän tehtävä oli selvittää, kuinka suullisen kielitaidon arviointi on yhteismitallisesti ja luotettavasti järjestettävissä, mitä kieliä ja mitä kielten oppimääriä suullisen kielitaidon arviointi koskisi ja mitkä olisivat ehdotuksen aiheuttamat kustannukset.

Työryhmä on kartoittanut suullisen kielitaidon arvioinnin nykytilaa ja arvioinnissa käytettyjä kokeita Suomessa ja myös eräissä muissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Selvittäessään vaihtoehtoja lukiokoulutuksessa saavutettavan suullisen kielitaidon arvioimiseksi työryhmä on tarkastellut asiaa neljän vaihtoehdon pohjalta:

- opiskelijoille vapaaehtoisen suullisen kielitaidon arviointia Opetushallituksen tuottamien kokeiden pohjalta, - suullisen kielitaidon arviointia yleisten kielitutkintojen avulla, - suullisen kielitaidon arviointia osana ylioppilastutkinnon kielikokeita ja - suullisen kielitaidon koetta osana lukion opetussuunnitelmaa.

Työryhmän mukaan yleisten kielitutkintojen käyttö lukiolaisten suullisen kielitaidon arvioimiseen ei ole realistinen vaihtoehto eikä myöskään suullisen kielitaidon arvioiminen osana ylioppilastutkintoa.

Työryhmä esittää, että

- muutetaan nykyisen opetussuunnitelman perusteiden A- ja B1-oppimäärien toinen valtakunnallisista syventävistä kursseista suullisen kielitaidon kurssiksi, jonka yhteydessä suullinen kielitaito arvioidaan Opetushallituksen tuottamien kokeiden ja arviointikriteerien avulla. Kurssin opettaja suorittaa suullisen kielitaidon arvioinnin kurssin aikana.

- Kun opetussuunnitelman perusteita seuraavan kerran uudistetaan, määritellään opiskelijalle pakollisten kielten oppimäärien jokin pakollinen kurssi suullisen kielitaidon kurssiksi, jonka yhteydessä suullinen kielitaito arvioidaan. Myös valinnaisten kielten oppimäärien kursseista määritellään jokin suullisen kielitaidon kurssiksi, jonka yhteydessä suullinen kielitaito arvioidaan.

- Työryhmä esittää lukiolain17 §:n 2 momentin perusteella säädettäväksi uusi lukioasetuksen 6 §:n 4 momentti, jossa säädettäisiin suullisten kielikokeiden toimeenpanosta, arviointikriteereistä, ja niiden kielten oppimääristä, joissa kokeita järjestettäisiin sekä Opetushallituksen toimivallasta kokeiden laatimiseen. Opetushallitus päättäisi tarkemmin kokeiden sisällöistä, jakelusta ja arviointikriteereistä. Laadittavat kokeet olisivat maksuttomia koulutuksen järjestäjille. Jos kunnille aiheutuu lisäkustannuksia, ne otetaan huomioon peruspalveluohjelmassa.

Muutokset edellyttävät opetussuunnitelman perusteiden ja oppimateriaalien uudistamista sekä opettajien täydennyskoulutusta.

Tallennettuna: