Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Koulutustoimikuntajärjestelmän uudistaminen

QR-koodi

Koulutustoimikuntajärjestelmän uudistaminen

Opetusministeriö asetti 4.4.2006 koulutustoimikuntatyön ja -organisaation kehittämiseksi työryhmän, jonka tehtävänä oli:

- tehdä ehdotus koulutustoimikuntaorganisaatioon, koulutustoimikuntien tehtäviin ja kokoonpanoperusteisiin mahdollisesti tarvittavista muutoksista; - tehdä ehdotus lähialojen koulutustoimikuntien tehtäväalueelle muodostettavista “ yhteistyöryhmistä”, niiden tehtävistä ja kokoonpanoperusteista; sekä - tarvittaessa tehdä muitakin ehdotuksia asetettavan organisaation työn järjestelyistä

Työryhmän toimeksiannon yhtenä lähtökohtana oli se, että koulutustoimikuntien organisaatio säilytetään pääpirteissään nykyisellään. Tämän takia työryhmä esittää vain muutaman muutoksen nykyiseen organisaatioon ja voimassa olevan asetuksen säännöksiin.

Koulutustarpeiden määrällisen ennakoinnin näkökulmasta koulutustoimikuntajako on monissa tapauksissa liian tiheä, koska varsinkin pitkän aikavälin määrällisessä ennakoinnissa joudutaan käyttämään laaja-alaisempia kokonaisuuksia. Myös ohjaus- ja päätöksentekojärjestelmät perustuvat pääsääntöisesti harvalukuiseen koulutusalajakoon. Opetushallinnon koulutusalaluokituksessa on yhdeksän koulutusalaa. Koulutustarpeiden ennakoinnissa on tarpeellista edellä tarkoitetun koulutusalatarkastelun lisäksi tarkastella useamman koulutustoimikunnan tehtäväaluetta otettaessa lähtökohdaksi niin sanottu klusterikohtainen tarkastelutapa.

Työryhmä esittää, että koulutustoimikuntarajat ylittäviä ennakointitarpeita varten asetetaan tarvittaessa erikseen määritellyllä toimeksiannolla määräajaksi kahden tai useamman koulutustoimikunnan yhteistyöryhmiä, joita kutsuttaisiin koulutustoimikuntien yhteistyöryhmiksi. Niiden suorittama ennakointityö täydentäisi Opetushallituksen ennakointiyksikön toimialapohjaista ennakointia, joka muodostaa lähtökohdan mm. koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa asetettavien koulutuksen kehittämistä ja koulutustarjonnan mitoittamista koskevien tavoitteiden valmistelulle.

Yli 30 koulutustoimikunnassa ja mahdollisesti lukuisissa koulutustoimikuntien yhteistyöryhmissä tehtävää ennakointityötä on tarpeen koordinoida kokonaisuuden kannalta mahdollisimman hyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tämän takia työryhmä esittää, että opetusministeriö asettaisi koulutustoimikuntaorganisaation osaksi erillisen laajapohjaisen koulutustarpeiden ennakoinnin koordinaatioryhmän. Siinä tulisi olla edustettuina opetushallinto, käytännössä opetusministeriö ja niin ikään Opetushallitus, työhallinto, käytännössä työministeriö, työmarkkinoiden keskusjärjestöt (AKAVA, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK, Valtion työmarkkinalaitos, Kunnallinen työmarkkinalaitos, Kirkon Sopimusvaltuuskunta), Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, Suomen Yrittäjät ja Suomen Kuntaliitto sekä ammatillisten oppilaitosten, ammatillisten oppilaitosten, ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rehtorit.

Koordinaatioryhmän yhtenä keskeisenä tehtävänä olisi tehdä opetusministeriölle esityksiä koulutustoimikuntien yhteistyöryhmien asettamisesta. Koordinaatioryhmä laatisi vähintään kerran vuodessa muistion koulutus- ja osaamistarpeiden kehitysnäkymistä sekä meneillään olevista ennakointihankkeista, ennakoinnin tuloksista ja kehittämistarpeista paitsi opetusministeriölle ja Opetushallitukselle myös työministeriön yhteydessä toimivalle työ- ja opetusministeriöiden yhteiselle asiantuntija- ja yhteistyöelimelle, työ- ja koulutusasiainneuvostolle. Opetushallinnossa koordinaatioryhmän työn tuloksia hyödynnettäisiin mm. koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmien valmistelussa. Nykyinen koulutuksen yhteistyöneuvottelukunta kävisi koordinaatioryhmän perustamisen jälkeen tarpeettomaksi, joten työryhmä ehdottaa yhteistyöneuvottelukunnan lakkauttamista.

Työryhmä ehdottaa, että voimassa oleva valtioneuvoston asetus koulutustoimikunnista ja koulutuksen yhteistyöneuvottelukunnassa korvattaisiin kokonaan uudella asetuksella. Työryhmä on tehnyt ehdotuksen uudeksi koulutustoimikuntaorganisaatiosta annettavaksi valtioneuvoston asetukseksi.

Asetus ehdotetaan saatettavaksi voimaan nykyisten koulutustoimikuntien ja koulutuksen yhteistyöneuvottelukunnan 31.1.2007 päättyvän toimikauden jälkeen 1.2.2007 alkaen. Uudet toimikunnat ja koordinaatioryhmä asetettaisiin tästä päivämäärästä lukien 31.1.2010 päättyväksi kolmivuotiskaudeksi.

Tallennettuna: