Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Vakavan väkivallan vähentäminen. Lausuntotiivistelmä

QR-koodi
Finna-arvio

Vakavan väkivallan vähentäminen. Lausuntotiivistelmä

Minskning av allvarliga våldsbrott. Remissammandrag

Oikeusministeriö asetti 18.2.2011 työryhmän, jonka tehtäväksi se antoi selvittää mahdollisuuksia vakavien väkivaltarikosten uusimisriskin vähentämiseen. Työryhmän oli valmisteltava ehdotus soveltuvista väkivaltariskin arviointimenetelmistä ja niiden käytöstä rangaistuksen täytäntöönpanon eri vaiheissa. Tehtävänä oli myös selvittää tehostetun valvonnan käyttöä silloin, kun vangin riski syyllistyä vakavaan väkivaltarikokseen vapautumisen jälkeen on arvioitu suureksi. Lisäksi oli mm. selvitettävä mahdollisuuksia liittää vapautumisen jälkeiseen valvontaan tiettyjen lääkeaineiden käyttökielto tai velvoite lääkityksen käyttöön. Työryhmä luovutti Vakavan väkivallan vähentäminen -mietintönsä oikeusministeriölle 20.6.2012.
Työryhmän keskeiset ehdotukset ovat koko rangaistusaikaa suorittavien, nk. vaarallisten rikoksenuusijoiden enintään kahden vuoden pituinen tiivis valvonta vapautumisen jälkeen sekä väkivalta- ja seksuaalirikosten uusijoiden ja kaikkien henkirikoksista tuomittujen nykyistä tiukempi, uusimisriskiarvion perusteella määrättävä ehdonalaisen vapauden valvonta. Mahdollisia uusia valvontamääräyksiä olisivat ehdoton päihteettömyys, tiettyjen lääkeaineiden käyttökielto, velvollisuus käyttää päihteettömyyttä tukevaa lääkitystä sekä sähköinen valvonta.
Oikeusministeriö pyysi mietinnöstä lausunnon yhteensä 29 viranomaiselta tai järjestöltä ja sai 25 lausuntoa.
Lausunnonantajien yleisarviot työryhmän tavoitteista ja ehdotuksista ovat myönteisiä. Nykyistä tiiviimpää vankeuden jälkeistä valvontaa korkean uusimisriskin vapautuneille pidetään erittäin tarpeellisena. Osa lausunnonantajista näkee kuitenkin ehdotuksissa myös merkittäviä periaatteellisia ongelmia. Eniten kritiikkiä kohdistuu tiettyjen lääkeaineiden käyttökieltoa tai -velvollisuutta koskeviin ehdotuksiin, joita osa lausunnonantajista pitää perusoikeuksien ja lääkärin etiikan kannalta ongelmallisina.
Arvostelua kohdistuu myös ehdotuksiin koko rangaistusajan jälkeen toteutettavasta valvonnasta ja valvontamääräysten rikkomisen kriminalisoinnista, joiden kaikki lausunnonantajat eivät katso työryhmän ehdottamassa muodossa riittävän tarkasti täyttävän rikosoikeudellisen laillisuusperiaatteen vaatimuksia.
Työryhmän ehdotuksia poliisin ja rikosseuraamusalan välisen vapautuneita koskevan tietojen vaihdon kehittämisestä sekä vankiloiden ohjelmatoiminnan lisäämisestä kannatetaan lausunnoissa yleisesti.
Osa lausunnonantajista pitää työryhmän ehdotuksia rikosseuraamusalan nykyisessä resurssitilanteessa hyvin vaikeasti toteutettavina ja pohtii myös mahdollisuuksia resurssien kohdentamiseen toisin kuin mietinnössä on esitetty.

Tallennettuna: