Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Demokratiapolitiikan suuntaviivat

QR-koodi
Finna-arvio

Demokratiapolitiikan suuntaviivat

Riktlinjer för demokratin

Demokratiapoliittinen keskustelu on aktivoitunut Suomessa ja muualla Euroopassa 2000-luvulla ainakin osittain kansalaisten osallistumisessa ja kiinnittymisessä havaittujen muutosten seurauksena. Demokratiapolitiikka on kuitenkin Suomessa melko uusi ja vakiintumaton käsite.
Hallituskaudella 2003- 2007 toteutetun Kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelman jälkeen on kansalaisvaikuttamisen edistämiseen tähtäävää työtä jatkettu oikeusministeriön koordinoimana. Ministeriöiden demokratiaverkostossa valmisteltu Demokratiapolitiikan suuntaviivat -keskusteluasiakirja on toiminut pohjana valmisteltaessa valtioneuvoston 4.2.2010 tekemää periaatepäätöstä demokratian edistämisestä.
Demokratian suuntaviivat -keskusteluasiakirjassa pyritään tunnistamaan keskeisiä suomalaisen demokratian haasteita ja kehittämiskohteita sekä kokoamaan niitä koskevaa keskustelua. Kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia tarkastellaan asiakirjassa ns. suuren ja pienen demokratian näkökulmasta eli toisaalta tarkastellaan lakiin perustuvia, institutionaalisia osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia, toisaalta omaehtoista osallistumista ja vaikuttamista suoraan tai esimerkiksi järjestöjen kautta. Kolmannessa sisältökokonaisuudessa keskustellaan eräistä demokratian edellytysten vahvistamiseen liittyvistä aihealueista.
Demokratiapoliittista asiakirjakokonaisuutta on valmisteltu laajapohjaisessa valmisteluprosessissa, jonka aikana on järjestetty useita työpajoja ja verkkokeskusteluja sekä kuultu asiantuntijoita. Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE on osallistunut tiiviisti asiakirjan valmisteluun. Asiakirjakokonaisuudesta järjestettiin lausuntokierros 25.6.-21.9.2009, minkä jälkeen asiakirjoja käsiteltiin oikeusministeriön ja eduskunnan perustuslakivaliokunnan yhteisessä seminaarissa 18.11.2009 sekä hallituksen iltakoulussa 13.1.2010.

Tallennettuna: