Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Eduskuntavaalijärjestelmän uudistaminen. Vaalialuetoimikunnan mietintö

QR-koodi
Finna-arvio

Eduskuntavaalijärjestelmän uudistaminen. Vaalialuetoimikunnan mietintö

Revidering av valsystemet för riksdagsval. Valområdeskommissionens betänkande

Toimikunta ehdottaa, että eduskuntavaalien vaalijärjestelmä uudistetaan seuraavasti:
Vaalipiirijako, kansanedustajanpaikkojen jako vaalipiirien kesken sekä ehdokkaiden asettaminen vaalipiireittäin ja äänestäjien äänestäminen vain oman vaalipiirin ehdokkaita säilytetään kuten nykyisinkin.
Mahdollisuus puolueiden välisiin vaaliliittoihin poistetaan.
Vaalien tulosta laskettaessa koko maa (kaikki 14 vaalipiiriä) on yhtenä vaalialueena. Kunkin puolueen ja muun ehdokasasettajan (jatkossa puolue) kaikissa vaalipiireissä saamat äänet lasketaan yhteen ja puolueen edustajanpaikkojen lukumäärä määräytyy puolueen koko maassa saaman äänimäärän perusteella.
Otetaan käyttöön valtakunnallinen 3,5 prosentin äänikynnys sekä vaalipiirikohtainen 12 prosentin äänikynnys. Kansan-edustajapaikkoja voi saada vain puolue, joka saa vähintään 3,5 % koko maassa annetuista äänistä tai vähintään yhdessä vaalipiirissä 12 % siinä vaalipiirissä annetuista äänistä. Puolue, joka ylittää vain vaalipiirikohtaisen äänikynnyksen, saa paikkoja vain siinä vaalipiirissä, jossa ylitys tapahtuu.
Puolueiden koko maassa saamien edustajapaikkojen lukumäärät lasketaan käyttäen d'Hondtin menetelmää.
Kunkin puolueen koko maassa saamat edustajanpaikat jaetaan vaalipiireihin käyttäen Hare-Niemayerin menetelmällä laskettujen kvoottien koontaan perustuvaa menetelmää (ks. luku 1.2.3.5 sekä liite 3.5 ja liitteen 3.7 vaihtoehto A). Puolue saa edustajanpaikkoja kustakin vaalipiiristä samassa suhteessa kuin se saa kussakin vaalipiirissä ääniä.
Puoluerekisteriin merkitty puolue, joka ei ylitä valtakunnallista eikä vaalipiirikohtaista äänikynnystä, mutta saa kuitenkin vähintään 2 % koko maassa annetuista äänistä, on oikeutettu puoluetukeen erikseen säädettävällä tavalla.
Mahdollistetaan se, että eri vaalipiireissä muodostetut valitsijayhdistykset ja yhteislistat voivat yhtyä valtakunnalliseksi yhteislistaksi (vaalialueyhteislistaksi) vähintään kahdessa vaalipiirissä.
Toimikunta ehdottaa, että eduskuntavaalien vaalijärjestelmää koskevat lainsäädäntömuutokset valmisteltaisiin siten, että uudistus voisi tulla voimaan vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Toimikunnan eduskuntavaalijärjestelmää koskevaan ehdotukseen jätettiin kolme eriävää mielipidettä ja kaksi lausumaa, jotka ovat mietinnön liitteenä 5.
Eduskuntavaalien ja presidentinvaalin ajankohdat
Toimikunta ehdottaa vaalilakia muutettavaksi niin, että eduskuntavaalien vaalipäivä on huhtikuun kolmas sunnuntai. Jos huhtikuun kolmas sunnuntai kuitenkin on pääsiäispäivä tai pääsiäispäivän jälkeinen sunnuntai, vaalipäivä on pääsiäispäivää edeltävä sunnuntai. Lisäksi vaalialuetoimikunta ehdottaa, että presidentinvaalin ensimmäisen vaalin vaalipäivä on tammikuun neljäs sunnuntai.
Toimikunta ehdottaa, että vaalien ajankohtia koskevat lainsäädäntömuutokset valmisteltaisiin siten, että uudistus voisi tulla voimaan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

Tallennettuna: