Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Edunvalvonnan käsikirja. Yleisen edunvalvonnan kehittämistyöryhmän suositukset

QR-koodi
Finna-arvio

Edunvalvonnan käsikirja. Yleisen edunvalvonnan kehittämistyöryhmän suositukset

Intressebevakningshandbok. Rekommendationerna av arbetsgruppen för utveckling av den allmänna intressebevakningen

Oikeusministeriö on asettanut yleisen edunvalvonnan kehittämistyöryhmän ensimmäisen kerran 7.5.2009. Työryhmän toimikautta on jatkettu ja toimikaudelle 1.5.2014–30.9.2016 asetetun työryhmän tehtäväksi oikeusministeriö antoi osallistumisen hyvän edunvalvontatavan määrittämiseen ja edunvalvonnan käsikirjan valmistamisen oikeusaputoimistojen edunvalvontatoimistoille.

Hyvää edunvalvontatapaa ei ole toistaiseksi kirjattu minnekään, vaikka siihen vedotaan useissa yhteyksissä. Työryhmä ei katsonut mahdolliseksi yksin tai asiantuntijoita kuulemallakaan määritellä kattavasti hyvää edunvalvontatapaa. Sen sijaan työryhmä on koonnut tähän käsikirjaan edunvalvonnan hoitamisen hyviä toimintatapoja ja yleisiä periaatteita. Nämä menettelytavat voivat osaltaan olla osa hyvän edunvalvontatavan muodostamista.

Käsikirjan toivotaan olevan ohjeena ja apuna yleiselle edunvalvonnalle, kun yksiköissä suunnitellaan toiminnan kehittämistä ja yhtenäisiä toimintatapoja. Oikeusaputoimistoissa on meneillään organisaatiouudistus ja 1.10.2016 alkaen Suomessa oikeusapu- ja edunvalvontapalveluja annetaan kuuden virastona toimivan oikeusapu- ja edunvalvontapiirin oikeusaputoimistoissa ja edunvalvontatoimistoissa. Nämä toimistot toimivat itsenäisesti ja toisistaan erillään palvelujen tuottamisessa. Uudessa tilanteessa yhteisten hyvien toimintatapojen kuvaamisella uskotaan olevan erityisen tärkeä merkitys. Aikaisemmilla toimikausilla tehdyt suositukset, esimerkiksi edunvalvojien saavutettavuuteen ja päämiesten tapaamiseen ja yhteydenpitoon, ovat saadun palautteen perusteella levinneet edunvalvonnan kanssa tekemisissä oleviin tahoihin. Käsikirjaan on nyt koottu koko edunvalvonnan hoitamiseen kuuluvat asiat edunvalvonnan alkamisesta sen päättymiseen ja suositukset siitä, miten näitä asioita tulisi edunvalvontatoimistossa hoitaa päämiehen etujen mukaisesti. Käsikirjan sisältöön ovat vaikuttaneet useat eri alojen asiantuntijat, joita on kuultu ja joille esitetään kiitokset.

Julkaisusta on saatavilla 15.9.2020 päivitetty versio: <a href="http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-902-5">http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-259-902-5</a>

Tallennettuna: