Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Osaajia työterveyshuoltoon! Työterveyshuollon koulutuksen turvaaminen ja osaamisen vahvistaminen

QR-koodi
Finna-arvio

Osaajia työterveyshuoltoon! Työterveyshuollon koulutuksen turvaaminen ja osaamisen vahvistaminen

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 8.11.2012 työryhmän selvittämään työterveyshuollon koulutusta. Työryhmän asettamisen tavoitteena oli selvittää työterveyshuollon koulutuksen järjestämistä ja rahoitusta sekä pohtia keinoja terveydenhuollon ammattihenkilöiden työelämätuntemuksen ja työterveyshuoltotietämyksen lisäämiseksi.

Työryhmä käsitteli kokouksissaan toimeksiantonsa mukaisesti työterveyshuollon erikoislääkärikoulutusta ja sen rahoitusta, työterveyshuollon pätevöittävän koulutuksen järjestämistä ja sen rahoitusta, työterveyshuollon kokoaikaisten professuurien perustamista yliopistojen lääketieteellisiin tiedekuntiin, koulutuksen seurantaa ja pätevyyksien valvontaa, ylempien korkeakoulututkintojen työterveyshuollon osaamista syventävää koulutusta sekä työelämätuntemuksen ja työterveyshuoltotietämyksen lisäämisen keinoja koulutuksessa.

Työryhmä on valmistellut hallituksen esityksen Työterveyslaitoksen toiminnasta ja rahoituksesta annetun lain muuttamisesta vuosille 2014–2017 työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen rahoituksen turvaamiseksi. Työryhmä pitää työterveyshuollossa toimivien ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden pätevöittävän koulutuksen laadun ja määrän turvaamista tärkeänä ja korostaa yhteistyön merkitystä eri koulutustahojen välillä.

Työryhmä näkee tärkeäksi, että viiteen lääketieteellistä koulutusta järjestävään yliopistoon perustetaan kokoaikaiset, päätoimiset työterveyden professuurit oppialan pitkäjänteisen kehittämisen turvaamiseksi.

Työryhmä pitää työterveyshuollon pätevyyksien rekisteröintiä tarpeellisena, jotta henkilöstön pätevyys voidaan todentaa ja tulevaisuuden koulutustarpeet arvioida. Työryhmän mukaan työterveyshuollon osaamista syventävää ylemmän korkeakoulutason koulutusta tulee jatkaa nykyisellä verkostomallilla.

Työryhmä näkee työelämätuntemuksen ja työterveyshuoltotietämyksen lisäämisen koulutukseen kaikilla terveydenhuollon koulutusasteilla keskeisenä tavoitteena, jotta terveydenhuollon ammattihenkilöiden valmiudet tunnistaa työhön ja työterveyteen liittyviä tekijöitä paranevat.

Tallennettuna: