Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautisten päivystyspisteiden saavutettavuus : Päivystysyksiköiden sijainnin suhde väestörakenteeseen paikkatietomenetelmillä tarkasteltuna

QR-koodi
Finna-arvio

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautisten päivystyspisteiden saavutettavuus : Päivystysyksiköiden sijainnin suhde väestörakenteeseen paikkatietomenetelmillä tarkasteltuna

Suomessa väestön epätasainen sijoittuminen ja pitkät välimatkat asettavat haasteita terveyspalveluiden saavutettavuudelle. Perusterveydenhuollon ympärivuorokautinen päivystyspisteiden saavutettavuutta ja optimointia voidaan tutkia geoinformatiikan työkaluja, ruutukartta- ja digitaalista tieverkkoaineistoa hyödyntäen.

Alueellisesti saavutettavuudessa on suuria eroja. Nykyisessä tilanteessa Suomen pohjoisimmat osat sekä Kainuun koillis- ja itäosat ovat heikoimmin palveluin saavutettavissa. Määrällisesti paljon päivystyspisteitä on lyhyellä etäisyydellä Pohjois-Savon ohella Pirkanmaalla.

Vähennettäessä päivystyspisteitä optimoiden ajallinen saavutettavuus häviää niitä lähinnä Etelä-Suomesta, mutta ei juurikaan Pohjois-Suomesta. Etelä-Suomessa perusterveydenhuollon ympärivuorokautisia päivystyspisteitä voisi olla lukumäärällisesti nykyistä vähemmän. Nopea tieverkko ja lyhyet välimatkat mahdollistavat nopean päivystyksen tavoitettavuuden.

Kaksikymmentä optimaalisinta perusterveydenhuollon ympärivuorokautista päivystyspistettä on liian vähäinen määrä turvaamaan ympärivuorokautiset terveyspalvelut. Toisaalta jo kolmenkymmenen ympärivuorokautisen yksikön avulla kohtuullinen saavutettavuus on turvattavissa suurimmassa osassa maata. Haasteellisimmat alueet päivystyspisteiden saavutettavuuden kannalta ovat Koillis-Lappi, Itä-Savo ja Suomenselkä sekä saaristoalueet.

Sovittaessa päivystyspisteistä ja niiden työnjaosta on otettava huomioon alueen ensihoitopalvelu, päivystyspisteiden väliset etäisyydet sekä väestön palvelutarve huomioiden samalla, että päivystystä toteuttavassa yksikössä on riittävät voimavarat ja osaaminen, jotta hoidon laatu ja potilasturvallisuus toteutuvat. Palveluiden ajassa mitattu saavutettavuus tieyhteyttä pitkin ilman hallinnollisia rajoja kuvaa usein myös yleistä asiointi- ja työssäkäyntisuuntaa. Geoinformatiikka eli paikkatietoa ja paikkatietojärjestelmiä tutkiva tiede tarjoaa mahdollisuuden löytää sovellettavia perusteluja päivystyspisteiden sijoittelun suunnitteluun.

Perusterveydenhuollon ympärivuorokautisten päivystyspisteiden saavutettavuus. Päivystysyksikön sijainnin suhde väestörakenteeseen paikkatietomenetelmillä tarkasteltuna.

Tallennettuna: