Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Selvitys samapalkkaisuutta edistävän palkkausjärjestelmähankkeen tarpeellisuudesta : Selvityshenkilön raportti

QR-koodi
Finna-arvio

Selvitys samapalkkaisuutta edistävän palkkausjärjestelmähankkeen tarpeellisuudesta : Selvityshenkilön raportti

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteiseen samapalkkaisuusohjelmaan on yhtenä toimenpiteenä kirjattu tutkimus- ja kehitysohjelman käynnistäminen erilaisten palkkausjärjestelmien toimivuudesta kannustavuuden, samapalkkaisuuden, oikeudenmukaisuuden ja järjestelmien vaikutusten näkökulmasta. Selvityshenkilön tehtävänä oli selvittää palkkausjärjestelmähankkeen tarpeellisuutta ja sisältöä samapalkkaisuuden näkökulmasta.

Selvityshenkilö katsoo, että samapalkkaisuutta edistävä palkkausjärjestelmähanke on tarpeellinen. Selvityshenkilön esittämä Palkkausjärjestelmien tutkimus- ja kehitysohjelma 2007 - 2010 olisi sateenvarjohanke, jonka tavoitteena on samapalkkaisuuden edistäminen. Hanke sisältäisi yhteisen oppimisverkoston, neljä palkkausjärjestelmien tutkimuksen ja kehittämisen osahanketta, niiden pohjalta laaditun yleisen palkkauksen käsikirjan sekä palkkausjärjestelmiä ja samapalkkaisuutta koskevien internetsivujen sisällön tuotannon. Hankkeessa panostettaisiin muutoinkin tiedon levittämiseen. Osahankkeiden aiheet olisivat sopimusten palkkausjärjestelmät ja niiden toimivuus, pätevyyden ja suoriutumisen arviointi, palkitseminen pienissä yrityksissä ja tulospalkkaus julkishallinnossa. Hanke-esitys on laadittu yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Tutkimus- ja kehitysohjelman kokonaiskustannukset olisivat arviolta 2 500 000 euroa. Hanketta on kaavailtu toteutettavaksi pääosin Euroopan sosiaalirahaston tuella.

Selvityksessä on kuvattu naisten ja miesten asemaa työmarkkinoilla, tilastollisia palkkaeroja sekä eri sektoreiden palkkausjärjestelmiä ja niiden kehittämistarpeita ja -tavoitteita. Selvitykseen sisältyy pohdintaa palkkausjärjestelmien kehittämis- ja tutkimustarpeista samapalkkaisuuslähtökohdista sekä kansainvälisiä malleja palkkatasa-arvon edistämisestä.

Tallennettuna: