Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Asumisperusteista sosiaaliturvaa selvittäneen työryhmän (SOLMU 3) loppuraportti

QR-koodi
Finna-arvio

Asumisperusteista sosiaaliturvaa selvittäneen työryhmän (SOLMU 3) loppuraportti

Työryhmän tehtävänä on ollut kartoittaa Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvalainsäädännön soveltamiseen liittyvät ongelmat, selvittää vaihtoehdot ja mahdollisuudet lainsäädännön uudistamiseksi ja se, miten asumisperusteinen sosiaaliturvajärjestelmä voidaan yhteensovittaa nykyistä paremmin Euroopan yhteisön lainsäädännön kanssa samoin kuin laatia ehdotus selkeäksi, johdonmukaiseksi ja yksiselitteiseksi lainsäädännöksi, jossa otetaan huomioon oikeusturvanäkökohdat, tehokas täytäntöönpano ja väärinkäytösten estäminen.

Työryhmä on 5.11.2002 luovuttamassaan väliraportissa (STM:n työryhmämuistioita 2002:20) kartoittanut asumisperusteista sosiaaliturvaa koskevan kansallisen ja EY-lainsäädännön keskeisen sisällön. Väliraportissa aloitettua analyysia on työryhmän työskentelyn kuluessa syvennetty ja konkretisoitu. Työryhmä on toimeksiantonsa mukaisesti laatinut luonnoksen hallituksen esitykseksi asumiseen perustuvan sosiaaliturvalainsäädännön soveltamisalasta annetun lain (soveltamisalalain) ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Soveltamisalalakiin ehdotetaan useita muutoksia, joilla lain soveltamisalaa ja sisältöä pyritään selkeyttämään. Lakiin ehdotetaan myös kirjattavaksi nykyistä laista ilmenemätöntä soveltamiskäytäntöä ja saattamaan se siten paremmin vastaamaan nykyisen perustuslain vaatimuksia. Erityisenä tavoitteena on ollut lain toimivuus kansainvälisten sopimusten ja erityisesti EY-lainsäädännön kanssa.

Työryhmä ehdottaa myös useiden muiden lainsäädännöllisten uudistushankkeiden käynnistämistä (kotikuntalain muutostarpeiden kartoitustyön käynnistäminen, kansaneläkejärjestelmän muutostarpeiden selvittäminen kansainvälisissä tilanteissa, sairaanhoidon laskutusmenettelyä koskevan jatkoselvityksen käynnistäminen, ulkomaalaislainsäädännön muuttaminen tilapäisesti maahantulevien sairausvakuutusedellytyksen osalta jne.). Työryhmä ehdottaa myös, että sosiaaliturvalainsäädäntöä koskevassa kansallisessa lainvalmistelussa kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomiota yhteisölainsäädäntöön ja sen kehitykseen. Työryhmä on arvioinut kansallisen sosiaaliturvalainsäädännön muutostarpeita myös kansalliseen sosiaaliturvalainsäädäntöön sisältyvien odotus- ja karenssiaikojen osalta samoin kuin niitä muutoksia, joita eräät EY-tuomioistuinratkaisut kansalliseen lainsäädäntöön edellyttävät. Esitys sisältää myös sosiaaliturvan rahoitusta koskevia huomioita. Lopuksi kiinnitetään huomiota viranomaisten väliseen yhteistyöhön sekä kansainvälistä sosiaaliturvaa koskevaan tiedotukseen ja koulutukseen.

Tallennettuna: