Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Selvitys sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjauksesta ja valvonnasta. Selvityshenkilön raportti

QR-koodi

Selvitys sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjauksesta ja valvonnasta. Selvityshenkilön raportti

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 5.2.2000 apulaisosastopäällikkö, hallitusneuvos Aino-Inkeri Hanssonin selvityshenkilöksi, jonka tehtävänä oli 1) selvittää, voidaanko, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen ohjausta ja valvontaa tarvittavin osin tehostaa joko sisällyttämällä lainsäädäntöön valtuussäännöksiä tai muilla normi- sekä informaatio-ohjauksen keinoilla; 2) arvioida Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen, lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastojen ja perusturvalautakunnan asemaa ja tehtäviä sosiaali- ja terveyspalvelujen ohjauksessa ja laillisuuden sekä asianmukaisuuden valvonnassa; sekä 3) selvittää, onko tarkoituksenmukaista laajentaa terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen tehtäviä sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävien julkisten ja yksityisten toimintayksiköiden asianmukaisuuden valvontaan; sekä 4) tehdä ehdotukset ohjauksen ja valvonnan organisoinnin ja lainsäädännön selkeyttämiseksi tarvittavista jatkotoimenpiteistä.

Selvitystyön yhteydessä selvityshenkilö on kuullut sosiaali- ja terveysministeriön, lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastojen, terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen, perusturvalautakunnan ja Kuntaliiton edustajia. Raporttiin sisältyy kolme terveydenhuollon oikeusturvakeskusta, neljä lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastoja ja kaksi perusturvalautakuntaa koskevaa ehdotusta sekä ehdotus lainsäädännön selkeyttämiseksi tarvittavasta strategiasta ja seuraavan sosiaali- ja terveydenhuollon tavoite- ja toimintaohjelman valmistelun yhteydessä sovittavan laatusuositustyön organisoinnista.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen tehtäviä laajennettavaksi sosiaalihuollon ohjaukseen ja valvontaan ei ehdoteta. Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselle ehdotetaan ammatinharjoittajia koskevien kantelujen käsittelyn yhteydessä mahdollisuutta puuttua myös asianomaisen terveyspalveluja järjestävän julkisen tai yksityisen toimintayksikön toimintaan tietyin edellytyksin. Vaihtoehtoisesti ehdotetaan selvitettäväksi, tulisiko julkisten ja yksityisten terveydenhuollon toimintayksiköiden toiminnan valvonta säätää kokonaan TEO:n tehtäväksi, mikä merkitsisi huomattavia muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön ja terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen sekä lääninhallitusten valvontatehtäviin.

Lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastojen toimintamenojen budjetointi ehdotetaan siirrettäväksi sosiaali- ja terveysministeriön pääluokkaan. Lääninhallituksille tulisi turvata lisääntyneiden ja yhä lisääntyvien ohjaus- ja valvontatehtävien hoitoon riittävät henkilöresurssit. Lääninhallitusten sosiaali- ja terveysosastojen tulossopimuksissa sovittujen tehtävien määrää tulisi vähentää.

Perusturvalautakunnan oma-aloitteinen käsittely ja selvitysten teettäminen ehdotetaan mahdollistettavaksi, ja perusturvalautakunnan toimivaltaa muutoinkin täsmennettäväksi muuttamalla perusturvalautakuntaa koskevia säännöksiä sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionosuudesta annetussa laissa. Vaihtoehtoisesti ehdotetaan perusturvalautakunta kokonaan muutettavaksi laajaksi asiantuntijaelimeksi, jonka tehtävänä olisi säännöllisesti arvioida informaatio-ohjauksen vaikuttavuutta, käsitellä sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelujen arvioinnin yhteydessä syntyvät alueelliset ja valtakunnalliset raportit sekä arvioida laatusuositusten toimeenpanoa ja toteutumista.

Tallennettuna: