Kirjasto on 2.4.2024 alkaen avoinna ma–to 12–18. | Poikkeavat aukioloajat

Haku

Työolobarometri 2023

QR-koodi
Finna-arvio

Työolobarometri 2023

Työolobarometri kuvaa palkansaajien kokemaa työelämän laatua. Tutkimus on tehty vuodesta 1992 lähtien joka vuosi. Viimeisimpään kyselyyn on vastannut 2003 palkansaajaa ja tulokset voidaan yleistää koskemaan palkansaajaväestöä Suomessa.

Viime vuosien muutokset näkyvät työelämässä muun muassa etätyön lisääntymisenä, uusien teknologisten sovellusten käytössä ja osaamisvaatimusten kasvuna. Palkansaajien näkemykset työoloistaan ovat säilyneet pääosin melko vakaina muutoksissa.

Viime vuosina työnantajan tarjoamaan koulutukseen osallistuminen on kuitenkin selvästi vähentynyt. Vuosien 2022 ja 2023 välissä myös itsenäinen opiskelu ja opiskelu kokeneemman kollegan, mentorin tai opettajan avustuksella vähentyi.

2000-luvulla työpaikkojen ilmapiiri on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi, muun muassa avoimen tiedonkulun ja tasapuolisen kohtelun suhteen. Vuonna 2023 valtaosa palkansaajista koki työnsä merkitykselliseksi, jopa 84 prosenttia. Yhteisöllisyyden tunnetta koki aina tai usein 55 prosenttia.

Parinkymmenen vuoden aikana kokemukset työn fyysisestä rasittavuudesta ovat säilyneet miltei ennallaan, mutta aiempaa useampi kokee, että työ rasittaa henkisesti ainakin jonkin verran. Työuupumusoireilu ja haitallisen stressin kokemukset lisääntyivät korona-ajan saattamana, mutta uusimmassa barometrissa kasvu on pysähtynyt.

Tallennettuna: