Från 2.4.2024 biblioteket har öppet mån–tor 12–18. | Avvikande öppettider

Sökning

Ei niin suurta riitaa, ettei sopu sitä sovita : Asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen tuomioistuinsovittelun seurantaryhmän loppuraportti

QR-kod
Finna-recension

Ei niin suurta riitaa, ettei sopu sitä sovita : Asiantuntija-avusteisen huoltoriitojen tuomioistuinsovittelun seurantaryhmän loppuraportti

Hellre medla än gräla : Slutrapport av arbetsgruppen för uppföljning av domstolsmedling i vårdnadstvister med hjälp av ett sakkunnigbiträde

Domstolsmedling i vårdnadstvister med hjälp av ett sakkunnigbiträde togs i bruk i alla tingsrätter från och med den 1 maj 2014. Kommunerna ålades att ordna sakkunnigtjänster, och bestämmelser om sakkunnigbiträdenas kompetenskrav intogs i lag. Ersättning för anlitande av ett sakkunnigbiträde som utsetts av kommunen betalas av statens medel.

Justitieministeriet tillsatte den 22 oktober 2014 en arbetsgrupp som hade till uppgift att följa upp genomförandet av förfarandet med medling i vårdnadstvister med hjälp av ett sakkunnigbiträde. Arbetsgruppens mandattid var 1.11.2014–31.3.2016. Arbetsgruppen har utrett bland annat antalet medlingsärenden och rättegångar i vårdnadstvister, hur snabbt medlingsförfarandet är och vilka resultat det har lett till, organiseringen av medlingsarbetet, samarbetet mellan tingsrätterna och kommunerna, kostnaderna för förfarandet och andra verkningar av medlingsverksamheten.

Efter att lagen trädde i kraft har medlingsförfarandet utnyttjats i ett stort antal vårdnadstvister. Medling har inletts i en tredjedel av alla vårdnadstvister. I klart över hälften av de ärenden som behandlats vid medling har man uppnått förlikning. Tingsrätterna har i huvudsak genomfört medlingen utan dröjsmål såsom förutsätts i lag.

De juridiska ombuden har i hög grad tagit medlingsförfarandet i bruk och väljer ofta medling som det primära sättet att behandla klientens ärende. Största delen av medlarna, sakkunnigbiträdena och de juridiska ombuden anser att medling är ett effektivt och ändamålsenligt sätt att lösa vårdnadstvister.

Medlingsförfarandet har också minskat antalet begäran om utredningar till socialväsendet. Det är fortfarande sällsynt att barn hörs vid medling, men denna fråga har diskuterats på ett omfattandesätt i tingsrätterna. Att barnet hörs personligen anses kunna främja barnets bästa. Å andra sidan anses hörandet av barn kräva noggrann övervägning och att hörandet genomförs på ett behörigt sätt, att föräldrarna genuint samtycker till hörandet och att alla parter förbinder sig till de gemensamt överenskomna spelreglerna för hörandet.

På lång sikt uppskattas medlingsförfarandet kunna minska både tingsrätternas och socialväsendets arbetsmängd.

Sparad: