Toimittajakoulutus ja sukupuoli 1960–1980-lukujen Suomessa - Kurvinen, Heidi (Kasvatus & Aika, 2014)
Koulutuksen merkityksestä toimittajan ammatissa käytiin 19601980-lukujen Suomessa vilkasta keskustelua. Tässä artikkelissa koulutuskeskustelua tarkastellaan sukupuolen näkökulmasta, ja esitetään itseoppineen toimittajan ihanteen edustaneen maskuliinista toimittajakäsitystä. Tästä johtuen ala haluttiin 1980-luvullakin säilyttää vapaana ammattina, vaikka ammatillisen koulutuksen merkitys koko ajan vahvistui. Vapaan ammatin ihanne myös peitti alleen sen konfliktin, joka naistoimittajien mieskollegoitaan korkeammasta koulutustaustasta olisi voinut syntyä.