Kansallista kansainvälisyyttä - Varantola, Krista (Tieteessä tapahtuu, 2005)
Taloudellinen kilpailukykymme on vaarassa. Uudesta Nokiasta ei ole havaintoja. Yliopistoissamme ei tehdä huippututkimusta. Yliopistomme ovat liian pieniä ja kotikutoisia. Emme olekaan huippusijoilla kansainvälisissä rankinglistoissa. Pistetään siis yliopistolaitos remonttiin, vähennetään yksiköitä ja muutetaan konsernikieli englanniksi. Keskitetään tutkimusrahat palvelemaan elinkeinoelämän intressejä ja synnytetään sitä maagista kriittistä massaa, jota tästä maasta ei tunnu mistään löytyvän. Onhan kansallinen häpeä, ettemme ole Shanghain listan kärkisijoilla. – Vai onko näin?
Keywords: koulutus; yliopistot