Rannikkopuolustuksemme 1980-luvulla - Hurme, Risto (Tiede ja ase, 1984)
Johdannossa kuvataan rannikkopuolustuksen yleisjärjestelyt ja johto suhteet valmiuden eri vaiheissa Lisäksi siinä todetaan, että 1980-luvulla rannikkopuolustus oli näkyvästi esillä puolustusvoimien koulutuksessa, koska maavoimien taktillisena erityisteemana oli vuosina 1983-84 maihinnousun torjunta. Ensimmäisessä luvussa käsitellään kehitykseen vaikuttavia tekijöitä, tarkastellen muun muassa historiaa, maihinnousun kuvaa, teknologian kehitystä ja parlamentaaristen puolustuskomiteoiden mietintöjä. Toisessa luvussa, "Kehityksen nykyvaihe", käsitellään johtamista, valvontaa, asejärjestelmiä, huoltoa, organisaatiota ja taktiikka sekä koulutusta. Viimeisessä luvussa tuodaan esille tulevaisuuden näkymiä eräiden edellä esiteltyjen osatekijöiden osalta. Päätännässä todetaan muun muassa, että " Rannikkopuolustuksen on jo rauhan ajan valmiudella osoitettava, että hyökkääjä joutuu sitomaan liikaa resursseja saavutettavaan hyötyyn nähden. Valmiutta kohottamalla on tämä kynnys pyrittävä pitämään riittävän korkealla."