Suomen poliittinen kuva ulkomaisessa lehdistössä viime vuosina - Harjula, J. (Tiede ja ase, 1976)
Johdannon mukaan artikkelissa "käsite 'poliittinen kuva' viittaa Suomesta ulkomailla esitettyihin ulko- ja sisäpoliittisiin käsityksiin, ajatelmiin ja väitteisiin, joista muodostuu tietty kokonaiskuva." Ulkopolitiikassa tarkastelun painopiste on Suomen puolueettomuuden, riippumattomuuden tai toisaalta sidonnaisuuden hahmottelussa ulkomaisen lehdistön lukijakunnalleen välittämän aineiston pohjalta. Sisäpolitiikassa tarkastelussa ovat muun muassa eduskuntavaalit, eräät hallitukset, puolueet sekä puolustusvoimat. Artikkelissa ei merkittävissä määrin käsitellä talouspolitiikkaa, ulkomaankauppaa ja Suomen sisäistä taloudellista tilaa. Tarkasteluajanjakson painopiste on vuosissa 1962-1972 . Johdannon mukaan tarkasteluun on valittu ensisijaisesti eurooppalaisia ja yhdysvaltalaisia valtakunnallisia päivälehtiä, joskin mukana on myös joitakin viikko- ja kuukausijulkaisuja. "Pääasialliseksi kohteeksi on valittu Ruotsin, Sveitsin, Englannin, Ranskan, Saksan Liittotasavallan (SLT)., Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton tunnetuimmat päivälehdet ja etenkin ne, jotka säännöllisimmin ovat julkaisseet merkittäviä Suomea koskettelevia artikkeleita." Aineisto on kerätty ulkoasiainministeriön (UM) lehdistötoimiston toimittamista lehdistökatsauksista (nk. keltainen katsaus). Tarkastelu jakaantuu tilastolliseen ja deskriptiiviseen osaan. "Tilastollisen kuvauksen eräänä päämääränä on luoda ikään kuin perusta deskriptiiviselle vaiheelle sekä samalla tarkastella lehdistökatsauksia eräiden poliittisten osatekijöiden valossa." Artikkelissa tarkastellaan esimerkiksi eduskuntavaaleja ulkomaisessa lehdistössä, kansainvälisiä kriisejä ja Suomen poliittista kuvaa ja Suomen puolueettomuutta. Puolustusvoimia käsiteltäessä todetaan aineistoa olevan melko vähän ja liittyvän lähinnä asehankintoihin, ohjuspykälään ja puolustuskykyyn.
Keywords: Suomi; poliittinen kuva; ulkomainen lehdistö