Viljelijän datavaraston liittäminen maatalouden data-avaruuteen - Vesiluoma, Samu; Vesiluoma, Moona; Haapala, Hannu (Suomen Maataloustieteellisen Seuran Tiedote, 2024)
Tässä tutkimuksessa esitellään Jyväskylän ammattikorkeakoulun Biotalouskampuksen Älymaatila -kehittämishankkeessa (2021–2023) kehitetty Viljelijän datavarasto ja sen liittäminen maatalouden data-avaruuteen Tritom-palvelun avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli tutkia Viljelijän datavaraston liittämistä yhtenäiseen maatalouden data-avaruuteen ja todistaa tiedonsiirron onnistuminen kahden eri datalähteen välillä. Tutkimuksessa todettiin, että Viljelijän datavaraston liittäminen data-avaruuteen Tritom-palvelun avulla oli onnistunut. Datansiirto demonstroitiin kahdessa demossa, joissa Yield Systemsin satoennustedataa visualisoitiin datavaraston tarjoamalla karttapohjalla. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että maatalouden data-avaruus avaa uusia mahdollisuuksia maataloudelle, kuten datan arvonluonti, innovaatiot, päätöksenteko, optimointi ja kaupankäynti. Datan jakaminen ja yhdistäminen eri toimijoiden ja alustojen kanssa lisää datan arvoa ja mahdollistaa uusia yhteistyömuotoja. Tutkimuksessa todettiin myös, että maatalousalan yritysten liittyminen datan välityspalveluihin, kuten Tritomiin, on erityisen tärkeää maatalouden data-avaruuden hyödyntämisen kannalta. Kunnollista data-avaruutta ei voi rakentaa, jos yritykset ja maanviljelijät eivät halua jakaa dataansa.
Keywords: Data-avaruus; Älymaatila