Hoivan pimeä puoli - Sihto, Tiina; Vasara, Paula; Blomqvist, Katarina; Varis, Sirpa; Gaudeamus oy (Gaudeamus, 2023)
Hoiva ja sen järjestelyt koskettavat meistä jokaista jossain elämämme vaiheessa. Sekä yksityinen että ammatillinen hoivaaminen voidaan kokea palkitsevana ja mielekkäänä, mutta pahimmillaan hoiva saattaa olla myös velvoittavaa, raskasta ja aikaa vievää sekä viedä tekijänsä psyykkisesti, fyysisesti ja emotionaalisesti äärirajoille. Näiden kielteisten puolien ilmaiseminen voi olla hankalaa tai lähes mahdotonta jopa ammattilaisille.Hoivan pimeä puoli esittelee kouriintuntuvasti hoivan raskautta ja sen rakenteisiin liittyviä vinoumia. Millaisia uhkaavia tilanteita ja kipupisteitä voi liittyä omaisen hoivaamiseen? Millaisia moraalisen ahdingon kokemuksia kokevat lastensuojelun työntekijät? Hoivan ongelmakohdilla on laajoja vaikutuksia niin hoivasuhteissa eläville yksilöille kuin koko suomalaiselle hyvinvointivaltiollekin. Epäkohtien näkyväksi tekeminen mahdollistaa niiden pohtimisen, muuttamisen ja siten myös paremman hoivan.
Keywords: hoivatyö; väkivalta; vammaiset; lastensuojelu; vanhustenhuolto; terveydenhuolto; sosiaalihuolto; etiikka; omaishoito; äitiys