Uskontolukutaito suomalaisessa yhteiskunnassa - Linjakumpu, Aini; Sakaranaho, Tuula; Konttori, Johanna; Rissanen, Inkeri; Illman, Ruth; Ubani, Martin; Tiilikainen, Marja; Gaudeamus oy (Gaudeamus, 2023)
Oikeus omaan uskontoon on perusoikeus- ja yhdenvertaisuuskysymys, mutta uskonnoilla on myös poliittinen, sosiaalinen ja kulttuurinen ulottuvuutensa. Niiden merkitys on kasvanut globalisaation ja uskontoa hyödyntävän nationalismin ja populismin myötä, ja uskonnollisten vähemmistöjen osallisuus ja oikeudet ovat olennaisia yhteiskuntarauhalle.Kun uskonnollinen moninaisuus lisääntyy, tarvitaan uudenlaista tapaa jäsentää uskontojen roolia yhteiskunnassa. Tätä tietoa tarvitsevat paitsi tavalliset kansalaiset myös kasvatuksen ja koulutuksen ammattilaiset, eri viranomaiset sekä kotouttamisen parissa työskentelevät.Uskontolukutaito suomalaisessa yhteiskunnassa selvittää, mitä uskontolukutaito merkitsee kansalaistaitona sekä ammatillisena ja akateemisena osaamisena. Keskeisiä lähtökohtia uskontolukutaidossa ovat tieto ja ymmärtäminen mutta myös kriittisyys ja kontekstuaalisuus.Teos soveltuu oppikirjaksi ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa, ja siitä on hyötyä kaikille, jotka kohtaavat erilaisista uskonnollisista taustoista ja perinteistä tulevia ihmisiä.--
Keywords: uskonto ja uskonnot; moninaisuus; uskonnolliset vähemmistöt; lukutaito; ymmärtäminen; kansalaistaito; globalisaatio; politisoituminen; uskontopolitiikka; uskonnonpedagogiikka; uskontokasvatus; vähemmistöt; kasvatus; koulutus; tieto