Demokratia utopiana & sen vastavoimat - Eskelinen, Teppo (Vastapaino, 2019)
Jotta voimme kuvitella paremman tulevaisuuden, on meidän vaadittava demokratialta enemmän. Demokratian pitää muuttua, parantua ja edistyä, vaikka jo 1990-luvulla syntyi luulo, että demokratia olisi jo voittanut. Demokratian ajateltiin toteutuvan ympäri maailmaa lähes itsestään. Viime vuosina optimismi demokratian ympärillä on kuitenkin hiipunut: markkinat ja vahvat johtajat korvaavat demokraattisia käytäntöjä. Uhkien ymmärtäminen on välttämätöntä demokratian puolustamiseksi. Ei riitä, että näemme ongelmia vain totalitarismeissa. Ongelmat ovat liberaalin demokratian sisällä. Ongelmista keskeisimpiä ovat hierarkioiden lisääntyminen, politiikan tilan kutistaminen ja mielikuvituksen ehtyminen. Ihanteena demokratia tarkoittaisi sitä, että kaikkien tahto vaikuttaa yhteiskunnalliseen todellisuuteen yhtä paljon. Demokratiaa on vaadittava lisää - ja tämä saattaa osoittautua kovaksi palaksi kirjan lukijalle: ehkä he ovatkin paljon vähemmän demokratian kannattajia kuin kuvittelivat. Kirja muistuttaa, että jos emme vaadi enemmän ja parempaa, demokratian rippeetkin näivettyvät silmiemme edessä.
Keywords: demokratia; politiikantutkimus; yhteiskuntafilosofia; poliittinen filosofia