Tutkimushaastattelun käsikirja - Hyvärinen, Matti; Nikander, Pirjo; Ruusuvuori, Johanna; Aho, Anna Liisa (Vastapaino, 2017)
Tutkimushaastattelun käsikirja opastaa haastattelun tekemiseen suunnittelusta aina aineiston litterointiin asti. Kirjassa esitellään seikkaperäisesti haastattelun eri lajeja, esimerkiksi kyselyhaastattelu, yksilö- ja ryhmähaastattelu, muistitietohaastattelu ja asiantuntijahaastattelu, ja kuvataan, kuinka huomioida erilaiset kohderyhmät ja niiden vaatimukset. Teos johdattelee myös pohtimaan vuorovaikutusta haastattelutilanteessa, joka on ainutkertainen ja siksi avoin yllätyksille. Haastattelu ei ole pelkkää kysymysten esittämistä vaan taitolaji, jota voi ja kannattaa harjoitella. Ilman haastatteluja monet elämän alueet ja ongelmat jäisivät tutkimuksen ulkopuolelle. Haastattelujen avulla on toistuvasti nostettu esiin esimerkiksi yhteiskunnallisessa keskustelussa sivuutettuja ryhmiä.
Keywords: haastattelututkimus; haastattelumenetelmät; tutkimus; tutkimusmenetelmät; metodologia; kvalitatiivinen tutkimus; yhteiskuntatieteet