Työvoimapalvelulakitoimikunnan mietintö = Betänkande av Kommissionen för en lag om arbetskraftsservice - Työvoimapalvelulakitoimikunta (Komiteanmietintö = Kommittébetänkande, ISSN 0356-9470, 1992)
Tiivistelmä (kuvailulehti, s. 1-4). - Sammandrag (s. 5-8): Toimikunta esittää työvoimapalveluja koskevan lainsäädännön yhtenäistämistä ja ajanmukaistamista siten, että työnvälityslaki, laki ammatinvalinnanohjauksesta, laki invalidien työnvälitystoiminnan järjestämisestä ja laki siirtolaisvälityksestä korvattaisiin uudella työvoimapalveluja koskevalla yhtenäisellä lainsäädännöllä. Uuden lainsäädännön mukaan valtio vastaisi edelleen työvoimapalvelujen järjestämisestä. Valtion tarjoamat palvelut olisivat työnhakijoille ja muille yksilöasiakkaille maksuttomia. Työnantajille maksuttomia olisivat työnvälitykseen liittyvät peruspalvelut. Nykyisten työvoimapalvelujen lisäksi olisi mahdollista järjestää myös alueellisten ja ajankohtaisten tarpeiden vaatimia täydentäviä palveluja. - Yksityisen työnvälityksen ja ammatinvalinnanohjauksen luvanvaraisuudesta ehdotetaan luovuttavaksi, mutta yksityisesti harjoitetun työhönsijoittumiseen suoranaisesti liittyvän palvelun tulisi olla työnhakijalle maksutonta. Myös työvoiman vuokrauksen luvanvaraisuudesta ehdotetaan luovuttavaksi. Luvanvaraisuus korvattaisiin ilmoitusmenettelyllä. Työvoiman vuokraukseen liittyvät työntekijän asemaa koskevat säännökset siirrettäisiin työsopimuslakiin. Vuokraussäännösten ja työvoimapalveluiden maksuttomuuden valvonta kuuluisi ehdotuksen mukaan työsuojeluviranomaisille.
Keywords: aikuiskoulutus; ammatinvalinta; elinkeinoluvat; työmarkkinat; työnvälitys; työsopimukset; työsuhde; työsuojelu; työttömyysturva; vuokratyö